dinsdag 31 januari 2006

# Sorry. Heb een paar goeie boeken gekocht. En heb het druk met werken. En overpeinzen. En zo.

Logjes lijken soms zo wereldvreemd. Hoe kan ik uitleggen dat we in een pannenkoekenrestaurant zitten. Een keuze maken uit een lijst van wel dertig pannenkoeken. Bestellen. En de kok vervolgens meedeelt dat het beslag op is.
zondag 29 januari 2006

# Met het pontje naar Spaarnwoude: (klik)
# De telefoon gaat. J. neemt op. Het is Estée(2). Snel is duidelijk dat ze mij moet hebben. Ik neem de telefoon over.

"Estée?"
"Cockie!"
"Estée!"
"Cockie"
"Estée"
"Cockie"
"Estée"
"Cockie"
"Estée"

Na een poosje onderbreekt iemand aan haar kant het gesprek.
vrijdag 27 januari 2006

# Een vrouw naast me pakte de laatste tros bananen. "Hee leg neer, die wil ik" zei ik nog, maar dat deed ze niet en ik nam noodgedwongen de wat kleinere tros biologische banaantjes die ernaast nog volop voor het grijpen lagen. "Dat scheelt best veel, geloof ik" zei ze nog.

Inderdaad.

Tussen de bananen zat een briefje: "Je hebt een stuk fruit gekocht met het Max Havelaar Keurmerk. Dankjewel! Misschien heb je gemerkt dat er geen korting op zit. Toch zit er een groot voordeel aan. Want alleen als het fruit het Max Havelaar Keurmerk heeft, weet je zeker dat de boer er een eerlijke prijs voor krijgt. Hierdoor kan hij zelf bouwen aan een betere toekomst."

En zo moet het.
donderdag 26 januari 2006

# Vanwege gedichtendag en conflicterende plugins:

Woordenaar is oke
ole
ole.
# Vannacht keek ik tennis. Henin won van Sharapova. De vreselijke commentator van Eurosport zegt heel nadrukkelijk Sharápova. Liefst drie keer per minuut. En Henin heeft volgens zijn zeggen "alle slagen om de arm". Hij bedoelt "onder de knie." Eikel.
woensdag 25 januari 2006

# Mijn oude moedertje is halfslapend van bed gevallen en kwam daarbij hard in aanraking met de grond. De gebroken pink is voorzien van gips en voor de vinger die uit de kom was knutselde de handige dame van de gipskamer een bescherminghoesje van een soort krimpy dinky (wie kent het niet?). Maar het allerliefst had moe er een ingebouwde constructie bij gehad voor het rangschikken van de klaverjaskaarten...
# In verhouding beleef ik meer plezier aan rondzwervende kleine monsterverpakkingen eau de toilette, dan aan een grote fles. Zij bewijzen hun nut vaak op de meest onverwachte momenten.

Kortgeleden nog, toen ik met een meisje dat ik moest begeleiden lang moest wachten op haar fysiotherapeute, die niet op kwam dagen. Om de tijd te doden toverde ik mijn troef tevoorschijn: mijn toilettasje, dat zij gezellig ging zitten doorspitten, want ze is nou eenmaal gek op make-up. Zij vond een nog onaangebroken sample Castelbajac, een heel nieuwe geur waarvan zelfs de website nog onder constructie is.

Het luchtje zelf is helemaal af en gedegen opgebouwd: een base note van musk, vanilla, cedar wood en patchouli. Een heart note van almond, orange blossom en rose. Een top note van bergamot, tomato leaves en grapefruit.

En dat allemaal in zo'n heel klein vaporiseurtje, waar na grof gebruik zo'n wachtruimte toch behoorlijk lekker van gaat rieken.
dinsdag 24 januari 2006

# Samen met een leerling maakte ik vandaag een weegschaal van Lego volgens bouwtekening. Lekker vind ik dat, bouwen volgens tekening. En zij vinden alles best :-)

Maar dit zal ze waarschijnlijk niet zoveel zeggen... (mij wel!)
maandag 23 januari 2006

# Een vreemd voorgevoel zegt me, dat er niet veel mensen gaan reageren op een woning in dit nieuwe plan...
# Er is sprake van een historisch moment. Of eigenlijk twee.

Mijn zoon heeft een sjaal van mij aangenomen én om zijn hals gedrapeerd alvorens hij de deur uitging.

Mijn dochter gaat voor het eerst in vijf jaar fietsen met bedekte onderrug en buik.

Innig dankbaar maak ik met ineengeslagen handen triomfbewegingen richting hemel. Hier had ik niet meer op durven hopen.
zondag 22 januari 2006

# Lekker off-road gecrosst met mijn nieuwe cabriootje.

(Misschien toch maar eens lid worden van de vereniging...)
zaterdag 21 januari 2006

# 's Morgens in alle vroegte rol ik uit bed en trek in het donker de skatesokken aan die ik de avond daarvoor heb uitgetrokken. De sokken zijn voorzien van een geborduurde L of een R. Nog steeds in het pikkedonker sluip ik heel zachtjes twee trappen af om de rest van de familie niet te wekken.

In de woonkamer knip ik het schemerlampje aan naast de thermostaat van de centrale verwarming. Wanneer ik die op 20 graden heb gezet kijk ik naar beneden, naar mijn sokken, en constateer wat het lot voor mij heeft beslist: of het een goeie dag (L - R) gaat worden, of niet (een R - L combinatie).
# Bij het zappen naar Eurosport voor een stevig partij tennis, kan het gebeuren dat ik toevallig beland in de wereld van het kunstschaatsen. Het is een fascinerende wereld. Ik blijf er altijd een poosje hangen en vergaap me aan de deelnemers en hun outfits. De slanke poppetjes voorzien van keiharde make-up in steeds blotere jurkjes. Mannen in glitter.

Samen met Joan Haanappel let ik nauwkeurig op of er geen foutjes gemaakt worden bij de dubbele axels en de rietbergers en beleef de spanning tijdens het wachten op de punten. Wordt het een teleurstelling of euforie? Het meisje zwaait en geeft kusjes naar de camera. En dan zwaai ik even terug.
vrijdag 20 januari 2006

# Mijn tandarts gaat met pensioen.

Hij is een van de mensen die ik mee ga nemen naar een onbewoond eiland, wanneer die keus aan de orde zou zijn. Eerst nog een aantal andere dierbaren (oeh, het wordt druk op dat eiland) maar daarna komt hij. Samen met zijn lieve vrouw (tevens assistente).

Vroeger was hij technicus bij een brouwerij in Rwanda en pas op latere leeftijd heeft hij zich omgeschoold. Wij leerden hem kennen, omdat J. een keer in een weekenddienst bij hem terechtkwam.

"Ik ben NOU bij een tandarts geweest... We hebben eerst koffie gedronken en wat zitten kletsen. Eenmaal op de stoel vertelde hij interessante verhalen en ondertussen hielp hij me van de pijn af. Het vervelende was... ik kon niks terugzeggen."

De overstap naar zijn praktijk was makkelijk gemaakt. De tandarts die wij hadden was niet zo best. En vanaf dat moment gingen we regelmatig vol vertrouwen dat kamertje binnen en kwamen er ook monter weer uit. In vijfentwintig jaar hebben we niet veel kans gezien iets terug te zeggen tijdens de behandelingen, maar af en toe konden we wat mompelen over snowboarden, de plaatselijke politiek, Afrika,de tuin, waterskiën, Oostzaan, de kinderen en meer van dat soort dingen.

Bij de laatste controle kondigde hij al aan, dat het waarschijnlijk de laatste keer zou zijn. Het ging hem aan het hart. Nu zou hij nooit meer zulke mooie vullingen kunnen leggen...
Vandaag meldde J. na een bezoekje, dat het volgende week echt ophoudt. De opvolger staat te trappelen om te beginnen.

De behandelstoel is verouderd. Die gaat 'de nieuwe' niet overnemen. De stoel zal persoonlijk door mijn oude tandarts samen met wat andere overtollige spullen gemonteerd worden op een locatie waar het nodig is, ergens in Afrika.
donderdag 19 januari 2006

# Het boek dat ik wil gaan lezen (Vita van Melania Mazzucco) wordt op de achterflap beschreven als picaresk en fantasievol.

Picaresk...?

Ik zit op die kruk bij Robert ten Brink met nog één vraag te gaan. Ik mag een hulplijn gebruiken. Wie ga ik bellen?
woensdag 18 januari 2006

# Eten jullie ook zo vaak broccoli?

(kuch...) ;-)
dinsdag 17 januari 2006

# Gisteravond stonden er in de hippest plees on urf* tafeltjes en stoeltjes. In de grote zaal! Over de tafeltjes hingen kleedjes en daar bovenop stond een kleurig sfeerlichtje. Wel heb ik ooit, dacht ik bij binnenkomst. Dat is volgens mijn weten nog nooit vertoond. Het concert werd ook aangekondigd als een concert 'met zitplaatsen', maar het kwam toch nog onverwacht, zo'n setting. Liever had ik gehad dat het een concert 'met verwarming' was geweest, want aan het eind van de avond zat ik toch een beetje te bibberen op mijn houten stoeltje. Ja wie rekent daar nou ook op, dat het koud kan zijn in de grote zaal van Paradiso.

Over het concert zelf kan ik best kort zijn. Het waren vier alt-country zangeressen, waarvan de eerst drie mij onbekend en meer country dan alt en ja daar hou ik nou eenmaal niet zo van. Maar naar de laatste, waar ik me zo op verheugd had... daar heb ik heel ontroerd, bibberend naar zitten luisteren. En zij ging veel te snel weer van het podium: Dar Williams.


*Uitdrukking van Robert Jan Stips in zijn dagboek van 14 september 1973, bron: Parool PS van de week 14 januari 2006.
maandag 16 januari 2006

# Jeeves weet het ook effe niet meer...
zondag 15 januari 2006

# Wow wat een prachtige dag. De een na de ander gaat de deur uit om een stukje hard te lopen. Ik moet zelf alleen nog even wachten, want er rent iemand op mijn schoenen. :-)
# Het ontwerp van Roger Pfund heeft indertijd niet gewonnen.

Jammer dat ik niet in de jury zat, want het zijn stuk voor stuk beeldschone eurobriefjes.

Alhier het werk van de overige deelnemers.
zaterdag 14 januari 2006

# Een geschenk.

Zo'n gelukkige dag.
De mist was vroeg gezakt, ik werkte in de tuin.
De kolibries stonden stil boven de kamperfoelie.
Er was geen ding op aarde dat ik zou willen hebben.
Ik kende niemand die het benijden waard was.
Wat aan kwaad was geschied, had ik vergeten.
Ik schaamde me niet bij de gedachte dat ik was wie ik ben.
Ik voelde nergens in mijn lichaam pijn.
Toen ik mij oprichtte, zag ik de blauwe zee en zeilen.

Czeslaw Milosz
donderdag 12 januari 2006

# "Pas op hoor, de vlonder is glad", zeg ik altijd ten overvloede als ze de deur uitgaan.

En dat ze dan toch om mij een plezier te doen een poosje molenwiekend slipbewegingen op de plaats maken, intussen door het raam glurend of ik het wel zie.
woensdag 11 januari 2006

# Iets willen, maar het niet zo goed kunnen, weten dat het niet lukt, maar het dan toch doen. (Een zware kunstkalender aan een keiharde muur met een kram, ik zag even niks anders, en een klauwhamer.)

Ergens in mijn achterhoofd roept een stemmetje om een boor, een plug een klein vriendelijk spijkertje en vooral om J. Een ding weet ik wel: de kalender graag een stukje hoger, want er zitten twee gaten in het beton. Oke. Ik ga het zelf proberen.
dinsdag 10 januari 2006

# Intussen op een raam van de bovenverdieping... (het lijkt verdraaid wel een rijtje muzieknoten)

oh happy day
# "Het wordt een grijze dag met veel bewolking en mist."

Straks ga ik in mijn grijze kamerjas de grijze bak buiten zetten en er heel hard bij fluiten.
zondag 8 januari 2006

# De Honderd Morgenroute is zoveel pad als op één morgen gelopen kan worden, in een zeer rustig tempo. Een ‘morgen’ was vroeger zoveel land als op één morgen geploegd kon worden. De route is gemarkeerd door middel van zwarte paaltjes met gele pijltjes. Variant: gele pijltjes met witte stip.

Uitgerekend vanmiddag dus lopen wij op ons dooie akkertje de honderd morgenroute met een viertal oude vrinden en misschien pakken we de witte stippeltjesvariant ook nog even mee. Thuisgekomen zullen wij het gezelschap tracteren op een eenvoudig calorierijk toeristenmenu met als hoogtepunt de Strawberry cheesecake van Häagen-Dazs, ook al voorzien van een historie.
zaterdag 7 januari 2006

# Goedenavond. Vriendelijk knikje. Eet smakelijk.

Ik was in een sauna waar een raam in het restaurantgedeelte van zeer nabij uitzicht bood op het binnenzwembad en de kapstok met de badjassen. Na enkele keren behoedzaam langsglibberen op mijn te gladde slippertjes begonnen die biefstuk-friet etende en behoedzaam glurende mensen aan de twee tafeltje pal achter dat raam mij op de zenuwen te werken.

De neiging mijn neus, of erger, tegen het glas te drukken heb ik sterk moeten verdringen.
vrijdag 6 januari 2006

# "Zeg schat, ik heb ons opgegeven voor de cursus percussie in het buurthuis hoor." Gelukkig kon hij er ook om gniffelen.

Zelf zie ik bij zoiets een tekening van Peter van Straaten voor me. En ik zie steeds vaker van dat soort cartoons in gedachten... Maar wat zijn ze goed hè, zijn schetsen van het 'droeve' bestaan.
donderdag 5 januari 2006

# Ben je al buiten geweest? Fleece is the word.

In mijn geval: fleece handschoenen, fleece ijsmuts, fleece ondertrui, fleece sweater met fleece capuchon, nog wat andere noodzakelijke kledingstukken en rennen maar.

Fleece lightning! :-)
# Read my lips. Bij het Nederlands Talen Instituut kun je een cursus afslanken volgen. Huiswerk per e-mail.

"Bij vorige afvalpogingen heeft u waarschijnlijk gemerkt: het lukt wel om een paar pondjes kwijt te raken maar dat buikje wilt niet weg of de bovenbenen blijven veel te dik. Daarom wordt in de cursus extra aandacht besteed aan het ‘plaatselijk vermageren’ van buik, billen of dijen. En alles vanuit huis."

Het goede nieuws is, dat je geen staatsexamen hoeft te doen.
woensdag 4 januari 2006

# Even ter illustratie: wanneer de naam Ruud Krol valt roepen wij sinds jaar en dag nasaal en vertwijfeld: "Ja got euhhhhhhh....???"
Meer kwam er vaak niet uit tijdens een interview. En zo zijn er meer.

Maar nu. Ik wist niet wat ik hoorde: een profvoetballer die mooie zinnen maakt, meerdere van die zinnen achter elkaar gebruikt, een goed verhaal vertelt, een missie uitdraagt:

Mohammed Allach
# Clubkrantjes. Altijd lachen.

Ik citeer: "Dit jaar zijn ook wij geconfronteerd geweest met de wetgeving rond de sportkantines. Zo is er een compleet nieuwe cv-installatie geplaatst inclusief een grote boiler voor de douches en ook is een afzuiginstallatie op het dak geplaatst. Het maken van een vet/meetputje maken de hele zaak compleet en zijn wij klaar voor de toekomst."

In het vervolg maar met een grote boog om het putje heen tijdens het douchen na tennis.... en waarom moet ik steeds aan een vetschort denken...?
# The boys are bijna back in town en iemand moet ze een stukje op weg helpen. Vandaag en morgen gaat J. Viben for Philo in Dublin en ik ga mee.

Tot Schiphol. Meer kan ik niet doen :-)
dinsdag 3 januari 2006

# We eten spruitjes en gaan naar de film. A history of violence. Erg sterk. Daarna blijven we heel lang aan een tafeltje kletsen met een collega van me en haar man. Ik drink thee en Spa.

Voor mijn doen lig ik heel laat in bed, maar ik pak toch nog even mijn boek. Grijze zielen van Philippe Claudel. Ik knip het lampje uit. Even later knip ik het weer aan en lees verder. Pas veel later lukt het me een paar uurtjes te slapen, maar ik ben toch al weer heel erg vroeg wakker.

Ik vermoed een verband tussen spruitjes en insomnia.

Vanavond wil ik graag naar Crash. Misschien moeten we nog maar een keer spruitjes eten.
maandag 2 januari 2006

# Lieve autootjes van Playsam. Hebbuh. Maar kanniekiezen.

Een Saabje dan maar?
# Heel, heel af en toe, schrijf ik wel eens een mailtje naar mezelf. Nou, dat komt aan hoor.


# "2005 was een gemiddeld moordjaar" hoorde ik een dame heel opgewekt zeggen in het journaal van AT5. (video)

Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn.
zondag 1 januari 2006

# Een heel goedemorgen.

Ik heb al op:
een aspirientje
een blikje cola
vers geperst grapefruit- en sinaasappelsap
en heb nu erg zin in koffie.

En de dag is nog niet voorbij.
mail ~ inhoud ~ lijstje ~ kiekjes